Medjunarodna vozačka dozvola

DA LI TREBA DA IMAMO MEDJUNARODNU VOZAČKU DOZVOLU
Dobra vest za one koji automobilom putuju za Grčku je da nam više nije potrebna medjunarodna vozačka dozvola, uz posedovanje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu.

Već nekoliko godina unazad medju srpskim turistima se vodi polemika da li je potrebna medjunarodna vozačka dozvola za Grčku ili nije.
Da ovaj dokumenat zvanično više nije potreban, možete proveriti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, kao i na sajtu Auto-moto saveza Srbije.
Takodje, na putu do Grčke, kroz Makedoniju nam nije potrebna medjunarodna vozačka dozvola, kao ni za Bugarsku za one koji idu tim putem.
Sigurno se niko ni ne seća da je nekada nekom turisti iz Srbije, grčka policija tražila na uvid medjunarodnu vozačku dozvolu i pored toga što su do nedavno grčki propisi predvidjali da je za državljane Srbije, pored važeće vozačke dozvole, bilo neophodno posedovati i medjunarodnu vozačku dozvolu. Tako da iako je policija imala pravo da traži na uvid medjunarodnu vozačku dozvolu, u praksi se to vrlo retko dešavalo. Takodje i mnoge „rent a car“ agencije za iznajmljivanje automobila nisu tražile na uvid medjunarodnu vozačku dozvolu iako su po zakonu to trebale da rade.
Pored toga što više neće gubiti vreme na vadjenje ovog dokumenta, vozači će i uštedeti oko 3.400 dinara koliko su morali da izdvoje da bi izvadili medjunarodnu vozačku dozvolu.

Znači, ukoliko planirate da idete kolima u Grčku, potrebna vam je samo važeća vozačka dozvola R.Srbije (nova biometrijska), uz koju vam više nije potrebna medjunarodna vozačka dozvola. Ukoliko još uvek imate vozačku dozvolu na starom obrascu, dužni ste da je zamenite sa novom biometrijskom do 10. juna 2017.godine, kako je predvidjeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja R.Srbije.

U kojim državama je potrebno imati medjunarodnu vozačku dozvolu, a u kojima nije, proverite na linku  http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&id=199&Itemid=138#propisi

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>