Jerisos 2018

Jerisos je staro mesto nastalo još u VII veku pre nove ere. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki na trećem ˝prstu˝ po imenu Athos, nama poznatijem kao Sveta Gora. Od Soluna je udaljen 118 km, a od Poligirosa 80 km. Jerisos je sa 3000 stanovnika jedno od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantos. Istovremeno je i vrlo važna luka. Ima puno kulturnih manifestacije koje imaju za cilj da prikažu tradiciju. Takvi su festivali u crkvi Agios Pavlos 29. juna i u crkvi Proroka Ilije 20. juna. Jerisos je oduvek bio poznat po vinu, ribama, graditeljima i brodograditeljima. Riba iz voda oko Atosa je jedna od najcenjenijih u celoj Grčkoj. Mesto je pre svega popularno za porodice i one koji vole miran odmor. Jerisos je usputna stanica hodočasnika, koji putuju na Svetu Goru. Sveta Gora je jedna autonomna monaška država I pod patronatom je države Grčke.

HALKIDIKI

JERISOS

PLAŽA ZLATNOG PESKA

LETO 2018

Velika turistička atrakcija je duga čista plaža zlatnog peska nagrađena Plavom Zastavom, koja se nežno spušta u more. Posetioci će ovde naći taverne sa grčkim specijalitetima koje nude i degustacije domaćih vina, kafiće na obali mora, šetalište sa klupama i drvećem koje pruža prirodni hlad. U ponudi su i sportovi na vodi, kao i prodavnice suvenira, marketi, hoteli i vile za vaš udoban smeštaj i prijatan boravak. U luci je prilična gužva od ribarskih brodića, a za one koji želje da obogate svoj odmor, tu su i dnevne ture krstarenja oko Agion Orosa (Svete Gore) i do drugih plaža duž obale.

U Jerisosu možete obići muzej istorije Jerisosa, koji se nalazi u staroj obnovljenoj vetrenjači ili mali akvarijum sa morskim vrstama iz zaliva Jerisos. U blizini Jerisosa (6 km) u mirnom okruženju uz ribnjak i maslinjak, nalazi se Kakovo, metoh srpskog manastira Hilandar. Monasi manastira Kakovo su zaduženi za snabdevanje srpskog manastira Hilandar. Mesto koje treba obavezno postiti je i Aristotelov park u mestu Stagira, rodnom mestu ovog filozofa. Sa ovog mesta se pruža neverovatno prelep pogled na ceo zaliv Jerisosa, a parkom dominira statua Aristotela i mnogobrojni naučni instrumenti. Crkva Svetog Stefana se nalazi u selu stogodišnjaka Arnea koje se nalazi nedaleko od Jerisosa. Arnea je selo sa prelepim pogledom koji ne smete propustiti. Posebno preporučujemo krstarenje oko Svete Gore, sa polaskom iz mesta Uranopolis koje prepoznatljivo po kuli iz XII veka na samoj plaza , koju nazivaju i glavnim obeležjem svetog Atosa.

Jerisos studiji i apartmani

Vila Avramidis blizu plaze
Vila Evangelia blizu plaze
Vila Kleopatra
Vila Stelios
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>