KASANDRA

POLUOSTRVO KASANDRA - OPIS

Poluostrvo Kassandra nalazi se na zapadnoj strani Halkidikija i njegov je prvi „prst“. Prema legendi, ime je dobilo po Kasandrosu, kralju Makedonije u drevno doba.
Dugo je više od 50 kilometara a široko oko 10 km. Prelepe plaže okruzene borovom sumom I pristupacne cene su ono sto nase turiste privlaci.Bilo da zelite mirniji ili aktivniji odmor preporucujemo vam Kasandru.

kasandra-mapa
Kako doci do Kasandre ?
Naime, na 50-om kilometru posle prelaska grčke granice, nailazite na tablu na kojoj piše Thesaloniki i Chalkidiki. Odmah nakon te table je most. Treba da prođete ispod mosta i da se odmah isključite desno na autoput za Solun. Posle 10-tak kilometara se prestrojte u levu traku, jer zna biti gužva, pa je pitanje da li ćete kasnije uspeti. Nakon ukupno 63km vožnje od granice nailazite na petlju. Ostanite u levoj traci i prođite ispod petlje. Na drugom semaforu skrenite levo, odnosno pratite put prema Kavali. Najčešće se turisti upravo ovde zbune, kada treba da prate put za Kavalu. Sada ste na obilaznici i na 88km od granice se isključite desno za Halkidiki i odmah nakon toga skrenite levo. U nastavku puta, videćete odvajanje levo za Sitoniju – drugi prst Halkidikija, a pravo se nastavlja put za Kasandru – prvi prst Halkidikija.

Mesta koja se nalaze na Kasandri

Nea Kalikratia
Nalazi se na svega 35km od Soluna .Mali gradic koji sa 11000 stanovnika zivi preko citave godine. Plaza je pescana ,i uz konzumaciju pica vam je na raspolaganju lezaljka i suncobran. Bogat nocni zivot pruza mladima idealn odmor. Preporucuje se i porodicama sa decom jer u mestu ima dosta parkova,uredjeno setliste,igraonice za decu.Na 5km od Nea Kalikratije nalazi se poznata plaza Sahara sa sirokom uredjenom plazom sa belim peskom i beach barom. Ukoliko se odlucite da letujete ovde pored posete Solunu preporucli bi Vam i da obidjete pecinu Petrolana koja se nalazi na 17km od Kalikratije.

nea-plagia

Nea Plagia
Mesto koje je možda manje popularno kod naših ljudi. Ovo je manje mesto, koje ima duge i široke plaže sa plitkom vodom, pa je idealno za porodice sa malom decom. I ovde postoji niz restorana, kafića, taverni i raznih radnji i supermarketa.

Nea Flogita
Ovo mesto je odličan izbor za porodice sa malom decom. Naime, plaže su peskovite i čiste, a u moru, na nekih 50m od obale je greben zahvaljujući kojem je more mirno. U zaleđu je prirodna hladovina od brojnih palmi.

.

nea-flogita
dionisos

Dionisos
Letovaliste koje je gradjeno namenski. Ovde postoji niz taverni i barova koje se nalaze uz same plaže. Dionisos je mesto sa više većih hotela i velikim brojem apartmana. Tu je i sportski centar za one koji žele malo aktivniji odmor. Sportski centar je opremljen bazenima, terenima za košarku, tenis, fudbal, a ima i karting stazu.

Nea Moudania
Vece mesto koje je ujedno i luka. Plaža je ovde uzana i ne baš naročito lepa. Nea Moudania, sa druge strane, nudi brojne druge vidove zabave kao što su sportovi na vodi. Grad je krcat barovima i restoranima, a tu je i pozorište na otvorenom, tako da se možete zabaviti. Nea Moudania je luka koja je feribotima povezana sa Skijatosom, Skopelosom, Alonisosom i Solunom.Ukoliko idete automobilom u oklini se nalazi dosta lepih plaza.

nea-moudania
nea-potidea

Nea Potidea
Ovo je prvo mesto kojim pocinje poluostvo Kasandra. Zapravo u ovom delu je oko 300.g. p. n. e. prokopan kanal, tako da je od poluostrva veštačkim putem nastalo ostrvo. Nekada je ovde bio pontonski most, ali je danas sagrađen standardni most.Udaljeno je od Soluna 60km.Ovo je jedno od najlepših mesta Halkidikiju. Nea Potidea ima peščane i nešto šljunkovitih plaža. Na svega 1-2 km od mesta Nea Potidea mozete naci prelepe plaze da se osamite i uzivate u odmoru .Sto se tice plaze u samom eocetu u sezoni znaju da budu prenatrpane turistima koji ovde dolaze sa svih strana.

Nea Fokea
Mesto je manje, ali je izuzetno posećeno tokom letnje sezone. Noćnog života ovde baš i nema, ali ima značajnih istorijskih lokaliteta poput vizantijskog tornja i tvrđave koja datira s’ početka 15. veka, zatim crkva apostola Pavla, koja je u stvari pećina za koju se veruje da se apostol Pavle u njoj skrivao od progonitelja. U blizini je i močvara sa prirodnim rezervatom. Brojni kulturni događaji se održavaju tokom letnjih meseci, tako da možete kvalitetno ispuniti svoje vreme na odmoru.

nea-fokea
afitos

Afitos
Afitos je među turistima poznato letovalište, ali je u dobrom delu zadržao tradicionalne karakteristike. U jednom delu Afitosa su još uvek ulice kaldrmisane, brojne stare kamene kuće su renovirane, ali svakako odiše tradicionalnim grčkim duhom. Ima i nekoliko crkava koje vredi posetiti. Plaža u Afitosu je peskovita, mada u nekim delovima i stenovita.Mesto je smesteno na steni i pruza se prlep pogled na zaliv Toroneos. Dosta Grka provodi vikend u ovom mestu tako da cesto imaju organizovan erazne preiredbe i manifestacije. Ako birate Afitos za destinaciju za odmor, imajte u vidu da je prilično strmo od obale ka unutrašnjosti mesta, tako da nije preporuka, naročito za porodice sa manjom decom i starije osobe.

Kalitea
Kalitea u prevodu znači lep pogled i izuzetno je popularno letovalište. Od Soluna je udaljena 85km. Kalitea se nalazi na padini, tako da treba voditi računa prilikom izbora smeštaja, ukoliko niste previše mobilni. Mnoštvo restorana, taverni i barova se nalazi na plazi. Noćni živote je bogat, jer ima i dosta diskoteka i kafića koji su puni tokom cele letnje sezone. Ovde se mogu upražnjavati i mnogi sportovi na vodi. Plaža u Kalitei je peščana, a more je izuzetno čisto i plitko. U okolini su i arheološki lokaliteti poput Zevsovog svetilišta i svetilište Dionisu i Ninfama, tako da je i kulturno bogata oblast.

kalitea
kriopigi

Kriopigi
Nalazi se na 5km od Kalitena strmoj padini. Tu je kamp naselje za sve one koji žele da budu skroz slobodni na svom odmoru. S’ obzirom da je dosta strmo od hotela do plaže, postoji turistički vozić, ali za ranoranioce to i nije neka prednost jer vozić kreće od 9h ujutru, a poslednji polazak sa plaže je u 17:45h. Inače, plaža u Kriopugiju je peščana, a ulazak u vodu je postepen, tako da nema naglog povećanja dubine.

Polihrono
Nalazi se na 95km od Soluna. Jedno od omiljenih letovališta turista iz Srbije.Plaža u Polihronu je peskovita i uska, mada je pesak malo krupniji, a more je čisto. Obala ima blagi pad, tako da je idealna za malu decu. Šetalište se nalazi uz obalu mora,na kojem ima dosta taverni,prodavnica,kafica.

polihrono
hanioti

Hanioti
Ovo je namenski građeno odmaralište. Ima dosta modernih i lepih apartmana, tako da je omiljen među porodicama i parovima. Ako idete autom, imajte u vidu da je u centru Haniotija uveče zabranjen prolaz. U Haniotiju ima dosta parkova i malih trgova. Glavni trg je pun kafića i restorana, a uveče je i centar noćnog života. Plaža u Haniotiju je peskovita, sa krupnijim peskom, a ulazak u more je nešto strmiji. Ne bi bilo loše da budete obuveni prilikom kupanja u moru, jer svuda ima i pijavica. Hanioti nudi i veliki izbor sportova na vodi. Kao i u većini mesta u Grčkoj, i u ovom delu Halkidikija, ležaljke sa suncobranom ćete dobiti na korišćenje ukoliko poručite piće.

Pefkohori
Još jedno letovalište popularno među našim turistima. Plaža u Pefkohoriju je uska i dugačka, peščana i šljunkovita. Ono što je nedostatak je to što je uz plažu prometan put, tako da često biva bučno od automobila i motora. Iza plaže je borova šuma, tako da ćete se i nadisati čistog vazduha. Plaža u Pefkohoriju je dosta popularna i kod samih Grka, tako da naročito vikendom zna biti velika gužva. Pefkohori ima jako dugo šetalište pod palmama. Svuda duž šetališta ima picerija, hamburgerija, taverni i kafea. Pefkohori ima i solidan noćni život, jer u severnom delu ima diskoteka.

pefkohori

Južniji deo Kasandre je prilično nezanimljiv. Ima dosta uvala, ali je more dosta uzburkano i plivanje može biti opasno, jer su jake morske struje. Ako bi nastavili dalje putem posle Pefkohorija naišli biste na naselje Paliouri. Ovo je u stvari hotelski kompleks sa nekoliko vila i radnji. Plaža je mala, peskovita i kamenita. Ovo mesto može biti zanimljivo zaljubljenicima u prirodu, jer postoji dosta staza i puteva za šetnju. Paliouri je poznat po medu i maslinovom ulju.

siviri

Siviri
Nalazi se na oko 95km od Soluna i izuzetno je mirno. Plaža u Siviriju je peskovita i duga i na njoj ima dosta taverni, restorana i barova. Ovo je izuzetno prijatno mesto za odmor, naročito jer je okruženo borovom šumom u kojoj se nalazi crkvica do koje možete prošetati. U južnom delu Sivirija plaže su peskovite, ima dosta izolovanih, ali kamenje i morska trava vam mogu praviti problem.

Od Sivirija vodi put ka unutrašnjosti do Kasandrie, glavnog grada Kasandre, koje turisti takođe posećuju. . To je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz 16. veka. Ima oko 3000 stanovnika i administrativni je i komercijalni centar oblasti. U mestu postoji velika pijaca, prodavnice, pošta, banke i ostale službe i sadržaji neophodni za funkcionisanje.Tu su takođe i crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Narodni muzej i napuštena vetrenjača, koju vredi posetiti.

Furka
Plaža u Furki je dosta mala, ali je pesak bele boje, tako da je izuzetno lepa. U Furki postoji veliki broj kafića, barova i restorana i gotovo svi su namenjeni turistima. Ovde čak ima i diskoteka, tako da odgovara i mlađima koji se mogu lepo provesti do zore.

furka
posidi

Posidi
Posidi je namenski građeno naselje za turiste, tako da je na samoj obali mora. Plaža u Posidiju je peščana i okružuje je borovo drveće.

Nea Skioni
Mesto koje je sagrađenooko luke. Plaža u ovom letovalištu je peskovita i kamenita. Ovde je 2006. godine bio požar, koji je uništio okolne šume, ali su njime bile zahvaćene i neke vile i kuće.

nea-skioni
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>