Putno zdravstveno osiguranje

Ukoliko krećete na put u inostranstvo, a još niste uplatili putno zdravstveno osiguranje i razmišljate da li vam je i koliko vam je zaista potrebno, naš savet je da bez odlaganja to uradite. Mnogi misle „zdrav sam, šta mi se može dogoditi, ma idem samo na nekoliko dana …“. Nikada ne znate šta se može dogoditi i bolje je ne rizikovati, jer putno zdravstveno osiguranje nije skupo, a ukoliko vam se dese i bezazlene stvari, da stanete na ježa, da dobijete stomačni virus, upala uha ili slično i zatreba vam usluga doktora, to će vas u Grčkoj koštati minimum 50 eura. Ipak je jeftinije ne rizikovati i uzeti putno zdravstveno osiguranje.
Iako nigde izričito ne piše da je polisa putnog zdravstvenog osiguranja obavezna, može se desiti da je carinski službenik zatraži na graničnom prelazu. Imajući u vidu moguće finansijske i druge neprilike koje ćete izbeći imajući putno zdravstveno osiguranje, možemo reći da je polisa osiguranja stvarno neophodna.
Polisa putnog osiguranja pokriva sve neophodne medicinske usluge, smeštaj u bolnici, lečenje, lekove, hirurške intervencije, sve što može biti izazvano neplaniranom bolešću ili nesrećnim slučajem u inostranstvu.

Šta je obavezno da znate o putno zdravstvenom osiguranju?
• Polisa o putnom zdravstvenom osiguranju mora biti zaključena pre odlaska na putovanje.
• Putno zdravstveno osiguranje traje isključivo za vreme trajanja boravka u inostranstvu, povratkom u zemlju osiguranje prestaje da važi.
• Prilikom kupovine polise raspitajte se da li postoje minimalna ograničenja troškova koje biste morali sami da platite, odnosno da li postoje usluge koje sami plaćate pa vam osiguravajuća kuća refundira troškove po povratku u Srbiju, kao npr. kod nekih osiguravajućih kuća, iznos do 50 eura ili 100 eura morate sami da platite i refundira vam se po povratku.
• Prilikom kupovine polise raspitajte se koje sve medicinske usluge pokriva polisa.
• Obavezno sačuvajte originalnu medicinsku dokumentaciju i originalne račune radi refundacije troškova po povratku u zemlju.

Ukoliko se opredelite za kupovinu polise putno zdravstvenog osiguranja kompanije DDOR, možete je zaključiti i kod nas u Agenciji po važećem cenovniku i uslovima DDOR Novi Sad.
Putno zdravstveno osiguranje DDOR-a pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede, i to:

• ambulantnog lečenja;
• nabavke lekova i sanitetskog materijala;
• hitnog prevoza do najbliže bolnice;
• bolničkog lečenja;
• neophodne dijagnostike;
• neodložnih operacija zbog akutne bolesti;
• stomatološke usluge u cilju olakšavanja akutne zubobolje;
• i druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja.

Ukoliko se dogodi osigurani slučaj – iznenadna bolest ili povreda za vreme boravka u inostranstvu, potrebno je da se obratite Centru za pomoć međunarodne organizacije „Europ Assistance“ na sledeći način: pozivanjem broja +381 11 414 4101 +381 64 828 2020 ili slanjem e-maila na adresu putnaasistencija@ddor.co.rs. Prijavite podatke iz polise i razlog obraćanja i postupite u skladu sa dobijenim instrukcijama. Centar za pomoć Vam je na usluzi, dostupan 24 časa dnevno, a komunikacija se odvija na srpskom jeziku.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>