Zeleni karton

ZELENI KARTON

Zeleni karton je medjunarodna karta osiguranja motornih vozila, kojom vam je obezbedjeno osiguravajuće pokriće za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu.

Ukoliko putujete automobilom u inostranstvo, pored ličnih dokumenata kao što su crveni biometrijski pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola, za ulazak u odredjene zemlje potrebna vam je medjunarodna vozačka dozvola (klikom na link saznajte za koje zemlje je potrebna) i zeleni karton.
Zeleni karton vam nije potreban za ulazak u zemlje članice Evropske unije, kao ni za Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru i Crnu Goru.
Zemlje za koje vam treba zeleni karton su Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis i Maroko.

To znači da na putu do Grčke, zelena karta vam je potrebna za prolazak kroz Makedoniju, gde pogranična policija obavezno kontroliše da li imate isti, dok vam za Grčku nije potreban.

Zeleni karton se kupuje u osiguravajućoj kući kod koje imate zaključenu polisu obaveznog osiguranja za vaše vozilo. Zeleni karton iznosi 2.000 dinara i važi do isteka polise obaveznog osiguranja, bez obzira kada ste ga kupili. Da biste izvadili zeleni karton potrebna vam je polisa obaveznog osiguranja na uvid i saobraćajna dozvola.
Ako vam se ipak desi da krenete na put i skroz zaboravite na zeleni karton, nećete morati da se vraćate nazad, ali ćete morati da izdvojite više para. Imate dve opcije, ili da na makedonskoj granici platite kratkoročno granično osiguranje koje se izdaje na period od 15 do 30 dana i košta od 50 do 70 eura ili da kupite privremenu zelenu kartu u filijalama Auto moto saveza Srbije na većim graničnim prelazima koji košta oko 5.000 dinara.

Zato pre nego što krenete na put, proverite da li ste poneli sva potrebna dokumenta i krenite bezbrižno i opušteno.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>