Imendan

Veliki broj Grka dobija ime po nekom od svetaca. Ukoliko je Grk dobio ime po nekom svecu, dan koji je po pravoslavnom kalendaru posvećen tom svecu, slavi se i kao njegov imendan. Tako svaka osoba u toku godine dva puta priredjuje slavlje u svoje ime – rodjendan i imendan.

Pošto ima više imena nego dana u godini, nekim danima slave se po dva i više imendana. Na primer Maria slavi imendan 21 novembra, a zajedno sa njom slave i svi oni koji imaju slična imena: Marica, Marios, Mariori, Marika, Marigula, Marula ili Marieta.

Nešto slično njihovom imendanu je naša slava, ali ipak je razlika velika, jer je slava porodični praznik, a imendan u Grčkoj slavi svaka osoba posebno.

U Grčkoj je imandan važniji od rodjendana. Taj dan svi vaši prijatelji, rodjaci, poznanici znaju, da ako se zovete na primer Marija, danas slavite. Taj dan Maria prima čestitke od svih i zovu je svi prijatelji, rodjaci i poznanici. I dok Marija slavi, svi drugi pregledaju svoj imenik, da bi čestitali svakoj Mariji koju pronadju u svom imeniku i poželeli joj sve najlepše.

Tog dana gosti posećuju slavljenika bez poziva, darujući ga poklonima i lepim željama. Domaćice gostima nude kolače, slatkiše i meze. Porodica i uži krug prijatelja se okuplja kod kuće ili izlaze zajedno kako bi proslavili ovaj važan dan.

Kako da znamo kada je nečiji imendan? Imendani obično padaju na isti datum svake godine i to su takozvani “nepokretni” imendani. Za razliku od njih postoje i “pokretni” imendani koji svake godine padaju na drugi datum. Svake godine se pojavljuje nova lista sa tačnim datumima svih imendana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here