dermatoskopski pregled

Dermatoskopija, takođe poznata kao dermoskopija je neinvazivna dijagnostička procedura koja omogućava dermatolozima da pregledaju lezije kože i identifikuju sve sumnjive ili potencijalno kancerogene izrasline. Uključuje korišćenje ručnog uređaja koji se zove dermatoskop, koji pruža uvećan pogled na kožu i omogućava lekaru da vidi strukture koje možda nisu vidljive golim okom.

Dermatoskopija je posebno korisna za rano otkrivanje melanoma, vrste raka kože koji može biti fatalan ako se ne leči. Melanom često počinje kao mala, tamna tačka na koži, a dermatoskopija može pomoći u razlikovanju benignih i malignih lezija analizom boje, oblika i strukture lezije.

Da li je dematoskopija neophodna pre odlaska na odmor?

Dermatoskopija obično nije neophodna pre odlaska na odmor osim ako imate istoriju raka kože ili drugih stanja kože koja zahtevaju praćenje. Međutim, može biti dobra ideja da pre putovanja obavite dermatološki pregled kako biste bili sigurni da su svi postojeći problemi sa kožom pod kontrolom i da biste dobili uputstva o zaštiti od sunca i nezi kože dok ste na odmoru.

Pregled mladza

Izlaganje suncu je značajan faktor rizika za rak kože i neophodno je preduzeti mere za zaštitu kože od štetnog UV zračenja. Ovo uključuje korišćenje kreme za sunčanje sa visokim SPF-om, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje dužeg izlaganja suncu tokom špica.

Ako primetite bilo kakve nove ili promenljive lezije na koži tokom odmora, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć. Što se rak kože ranije otkrije, veće su šanse za uspešno lečenje i oporavak.

Važno je napomenuti da dermatoskopija nije zamena za redovne preglede kože i samopreglede. Pojedinci treba da budu upoznati sa svojom kožom i redovno nadgledaju mladež ili mrlje zbog promena u boji, obliku, veličini ili teksturi. Ako primetite bilo kakve promene, neophodno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Kako se sprovodi dermatološki pregled?

Tokom dermatoskopskog pregleda, dermatolog će prvo pregledati leziju golim okom, a zatim koristiti dermatoskop da uveća i osvetli područje. Uređaj obično uključuje izvor svetlosti i sočivo, što omogućava lekaru da vidi strukture ispod površine kože.

Dermatoskopija se može koristiti za procenu različitih lezija kože, uključujući mladeže, pege i druge pigmentne promene. Takođe se može koristiti za procenu nepigmentiranih lezija kao što su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, koji su dva uobičajena tipa raka kože.

Jedna od prednosti dermatoskopije je da može pomoći u smanjenju broja nepotrebnih biopsija koje se obavljaju na benignim lezijama. Korišćenjem dermatoskopa za procenu lezije, dermatolog može da utvrdi da li lezija deluje sumnjivo i zahteva dalje testiranje ili se može bezbedno pratiti bez dalje intervencije.

Kako se zaštiti od sunca?

Zaštita vaše kože od štetnog UV zračenja je neophodna za održavanje zdrave kože i smanjenje rizika od raka kože. Evo nekoliko saveta kako možete zaštiti vašu kožu od sunca:

  • Nosite zaštitnu odeću: Kada provodite vreme na suncu, nosite odeću koja pokriva vašu kožu, kao što su košulje dugih rukava, pantalone i šeširi sa širokim obodom.
  • Koristite kremu za sunčanje: Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa minimalnim SPF od 30 na svu izloženu kožu i ponovo je nanesite na svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.
  • Potražite zaklon: Izbegavajte produženo izlaganje suncu kada su sunčevi zraci najjači, obično između 10 i 16 časova.
  • Nosite naočare za sunce: Zaštitite oči i nežnu kožu oko njih tako što ćete nositi naočare za sunce sa UV zaštitom.
  • Izbegavajte solarijume: solarijumi emituju UV zračenje i mogu povećati rizik od raka kože.
  • Unosite dosta tečnosti: Pijte puno vode da bi vaša koža bila hidrirana i zdrava.

Zastita od sunca

Iako dermatoskopija možda nije neophodna pre odlaska na odmor, ona može biti korisna za rano otkrivanje raka kože i drugih stanja kože. Redovni pregledi kože i samopregledi su takođe neophodni za održavanje zdrave kože, uklanjanje mladeža i rano otkrivanje promena.

Preduzimanjem mera za zaštitu kože od sunca i hitnim odlaskom kod lekara ako primetite bilo kakve promene ili zabrinutost, možete pomoći u smanjenju rizika od raka kože i drugih problema u vezi sa kožom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here