Atina

Doživite i osetite Grčku posetivši njenu glavnu prestonicu i njene čari: trg Sintagma-srce moderne Atine, Trg Omonija, Parlament, Trg Manastiraki, Plaka, Akropolj,-Partenon, Erehtejon, Propileji, Dionisijev amfiteatar i dr.

Atina je glavni grad Grčke. Jedan od najstarijih gradova Evrope. Kosmopolitski, moderni grad Atina je takođe poznata po tome, što je za vreme antičke Grčke bio moćni grad-država i vrlo važan centar obrazovanja toga doba. Ime je dobio po grčkoj boginji mudrosti, Ateni. U 19. veku ovo ime je usvojeno kao formalno ime grada. Često se naziva kolevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tokom 5. i 4. veka pre nove ere. Iz tog razdoblja u Atini je ostalo mnogo antičkih zgrada i umetničkih dela.

Najpoznatiji je Akropolj, koji je priznat kao jedan od najboljih primera Grčke umetnosti i arhitekture. Atina je centar ekonomskog, finansijskog, industrijskog, političkog i kulturnog života u Grčkoj. Antička Grčka je bila centar umetnosti, učenja i filozofije. Poznati filozofi antičke Grčke, Perikle, Sokrat i Sofokle, su rođeni u Atini.

Atina

Nezaobilazna poseta stadiona Kalimarmaro na kome su 1896. godine održane prve Olimpijske igre modernog doba i gde je bio cilj maratonske trke Letnjih olimpijskih igara 2004. Godine. Za ljubitelje šopinga preporučujemo glavnu ulicu Ermu, gde možete kupiti atrikle svetskih poznatih marki. Jedna od atrackija u prestonici Grčke je prisustvovenje smeni predsedničke straže ispred Novog Parlamenta na trgu Sintagma.

Ukoliko se odlučite za ovaj izlet imaćete priliku da vidite celo ostrvo Eviju, jer se u polasku ide duž celog ostrva i svraća u mesto Prokopi gde se obilazi manastir Svetog Jovana Rusa. Nezaobilazna poseta Halkidi, glavnom gradu na ostrvu Evia, smešten manjim delom na kopnu, a većim na ostrvu. Stari most čini atraktivnim mogućnost da se sa njega posmatra smena plime i oseke, odnosno more ispod mosta teče kao reka i pravac menja dva puta u toku dana. Poznati grčki filozof i mislilac Aristotel rođen je u prelepom gradu Halkidi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here