Maslinovo ulje

Jedna od najvažnijih namirnica naše zdrave ishrane je maslinovo ulje. Maslinovo ulje je ključni elemenat mediteranske ishrane. Ulje se pravi gnječenjem mesnatog dela ploda masline koje su prikupljene neposredno pre konačnog sazrevanja, odnosno kada je plod zeleno-ljubičaste boje. Takvo ulje je mnogo kvalitetnije od ulja koje je dobijeno od potpuno zrelog ploda maslina.

Ako uzmemo u obzir mnogobrojne koristi maslinovog ulja na naše zdravlje, izbor kvalitetnog maslinovog ulja i kako prepoznati pravo maslinovo ulje, bi trebalo da nam bude na prvom mestu.

U ovom postu cilj nam je da vam damo prave informacije kako da nabavite i da prepoznate pravo i kvalitetno maslinovo ulje, jer na tržištu nažalost postoje maslinova ulja vrlo sumnjivog porekla i kvaliteta. Evropska komisija za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane upozorila je da maslinovo ulje spada u proizvode koji se najčešće falsifikuju i kao najveći rizik navela špekulante iz Italije. Nažalost i u Grčkoj je sve više i više falsifikata maslinovog ulja, koje se prodaje po nerealno niskim cenama.

Kvalitetno Maslinovo ulje

Jedna od najčešće krivotvorenih namirnica jeste ekstradevičansko maslinovo ulje. Najčešća metoda je dodavanje maslinovog ulja lošije kategorije (koje se dobija od ostatka loših maslina), ali je tu profit najmanji. Najčešći “razređivač” u unosnijim varijantama plagiranja jeste ulje repe ili u poslednje vreme soje, a boja se podešava dodavanjem hlorofila ili beta-karotena.

Kao i kod dobrog vina svako maslinovo ulje ima sopstveni, individualni ukus, koji dobija u zavisnosti od sorte, terena na kome raste i klime.

Međutim, kvalitet maslinovog ulja zavisi od mnogo različitih faktora, ne samo od ukusa. Slobodne masne kiseline sadržane u maslinovom ulju su od suštinskog značaja za njegov kvalitet i zdravstvena svojstva. I hladno presovanje i ceđenje na hladno su postupci u kojima je temperatura niža od 27*C, što garantuje kvalitet ulja. Ono je takođe bogato vitaminima E i K, beta karotinom i oleinskom kiselinom. Kvalitet opada sa rastom nivoa kiselosti ili slobodnih masnih kiselina, a to se najčešće događa nakon obrade ulja, bilo termičke ili putem nekih hemijskih procesa.

VRSTE MASLINOVOG ULJA:

Najcenjenije je ekstra devičansko maslinovo ulje, gde kiselost ne sme da prelazi 0,8 %. To je maslinovo ulje najboljeg kvaliteta dobijeno prvim ceđenjem maslina na temperaturi do maksimalnih 30 stepeni. Temperatura ne sme da izazove degradaciju ili promene u ulju. Pored toga što ćete ga prepoznati po nazivu “ekstra virgin” na deklaraciji mora da bude naveden procenat slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina. S obzirom na to da je ekstradevičansko maslinovo ulje pravi prirodni sok isceđen iz masline, ono se odlikuje i specifičnim ukusom samih maslina. Ti ukusi mogu biti voćni, gorki pa čak i opori. Zbog ove raznolikosti, mnoge koji ga prvi put probaju maslinovo ulje odbije. Kvalitet zavisi i od samog prerađivača u uljari. Kako prepoznati pravo maslinovo ulje? Jednostavno, probajte ga i nemojte birati ono koje nema miris i ukus.

Extradevicansko maslinovo ulje

Devičansko maslinovo ulje, koje se dobija istim postupkom kao ekstra devičansko ulje ali može da ima najviše 2 % kiselosti i ima nešto drugačiju aromu.

Obično devičansko je identično dobijeno, samo mu je ostatak masnih kiselina do 3,3 %.
Rafinisano je dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgin) maslinovog ulja.
Ulja komine su najslabijeg kvaliteta i dobijeno je od komine (ostatka plodova posle ceđenja) rastvaračima i ima dve podgrupe – rafinisano ulje komine i ulje komine masline. Prvo je dobijeno rafinisanjem sirovog ulja komine masline koje ne dovodi do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida. Može da se koristi za ljudsku ishranu, ali se ne može zvati maslinovim uljem. Druga vrsta je dobijena mešanjem rafinisanog ulja komine masline i devičanskog (virgin) maslinovog ulja.

SLOBODNO PRŽITE NA MASLINOVOM ULJU

Zabluda je da nije dobro pržiti na maslinovom ulju. Stručnjaci napominju da je čak i bolje pržiti na maslinovom nego na suncokretovom jer je to kvalitetnije i stabilnije ulje. Ali problem je naravno cena, jer je maslinovo ulje mnogo skuplje. U zavisnosti od količine slobodnih masnih kiselina, tačka dimljenja ekstra devičanskog ulja iznosi između 185 i 204*C, a devičanskog maslinovog ulja 199*C.

NA ČEGA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM KUPOVINE MASLINOVOG ULJA

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje:

Kvalitetno ekstra devičansko ulje ima karakterističan ukus i miris samih maslina i svetlo zeleno žute boje je. Ima označenu kiselost do maksimum 0,8 %. Za razliku od njega rafinisano ulje je retko, bledo žute boje je i nema karakterističan miris i ukus ili je pak intenzivno zelene boje zbog dodataka veštačkih boja kod falsifikata. Takodje nema označenu kiselost.

Devicansko maslinovo ulje

Ukoliko ste u prilici, uvek prvo probajte maslinovo ulje pre nego što ga kupite.
Nikada ne uzimajte ulje na točenje, od nepoznatog proizvodjača, ulje u plastičnoj ambalaži, ulja u providnim ambalažama, u bilo kakvim pakovanjima na kojima nije označen proizvodjač.

Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje mora biti u tamnoj staklenoj ambalaži ili u limenoj ambalaži sa oznakom proizvodjača, adresa i telefoni proizvodjača, kao i code broj (možete videti na slici, brojevi na dnu u kockicama) i označena kiselost.

Uvek proverite da li ulje koje ste odabrali postoji i u manjoj ambalaži od 0,2 l, 0,5 l, 1 l, iz razloga što se najčešće falsifikati pojavljuju na tržištu samo u pakovanjima od 5 litara.

TEST KOJI OTKRIVA LAŽNO MASLINOVO ULJE

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje na drugi način? Stavite ulje u frižider na više od deset sati. Ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima i mane. Masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a suncokretovo 70 odsto polinezasićeno.

Kada ih držimo u frižideru mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstradevičansko trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here