Poluostrvo Sitonija

Sitonija je dragulj Halkidikija. Obala je duga više od 300 kilometara i okružuje tri planine – Meliton, Peklaru i Itamos. Tu se mogu videti živopisne male luke, brojna ribarska sela, usamljene plaže .

Sitonija je drugi prst Halkidikija. Naziv je dobio po sinu grčkog boga mora Posejdona. Na svakom kraju Sitonije naći ćete predivne plaže sa kristalno čistom vodom, pećine sa jedinstvenim kamenim oblicma, i oblasti pod borovom šumom koje se prostiru u nedogled.

Kako doci do Sitonije?

Ulazite u republiku Grčku na graničnom prelazu Evzoni. 50-ak km nakon prolaska Evzonija dolazite do prvog skretanja za Edesu a nakon 400m i isključenja za Solun. Ovim putem prolazi se kroz industrijsku zonu Soluna. Put je sa dve trake u jednom pravcu ali sa dosta semafora. Pratite znakove za Halkidiki. Kada se uključite na Ring Road vozite oko Soluna, obratite paznju jer grci voze izuzetno brzo. Dok ste na Ring Roud-u pratite znakove za Halkidiki.

Sitonija

Dolazite do raskrsnice gde se isključujete za Halkidiki, i od tog trenutka pratite znakove za Nea Moudaniu. Kada se približite Nea Moudania-i, potrebno da se isključite desno, put koji vodi za Sitoniju. Krećete se putem koji prolazi pored Gerakine, Psakudije i Metarmofozija. Dolazite do mesta Nikiti, gde će Vas možda sačekati manja gužva zbog semafora. Nakon izlaska iz Nikitija, na prvoj raskrsnici srećete levo, i to je put koji vodi prema Sartiju.

Gerakini
Prvo mesto koje pripada Sitoniji dolazeći iz pravca Srbije i Soluna. U pitanju je vrlo malo mesto sa nekoliko velikih luksuznih hotelskih kompleksa. Ima peščanu i široku plažu koja ima uređene delove, ali i još više prostora za sve koji imaju svoju opremu. Gerakini je idealno za one turiste koji žele mirno letovanje bez gužve. Ima nekoliko taverni, prodavnica i kioska brze hrane.

Psakoudia
Nalazi na samom početku Sitonije. Ima dugačku peščanu plažu,gde možete staviti svoj suncobran ili ako želte da uživate na ležaljci uz konzumaciju pića biće Vam na raspolaganju .. Mesto se sastoji iz jedne ulice duž plaže i tu su skoncentrisani svi sadržaji – prodavnice, restorani, kafići. Idealno je za miran porodični odmor.

Metamorfozis
Malo mesto sa dugačkom i uskom plažom. Boja mora nema onu tirkiznu nijansu kao u ostalim mestima, jer je pesak tamnije boje. Boravak u Metamorfozisu je idealan za osobe koje imaju problem sa disajnim organima zbog prirodnog hlada I ruže vetrova, I zato Metamorfozis predstavlja vazdušnu banjo. Metamorfozis ima lep park sa borovim hladom u centru, mali luna park i igralište za decu, restorane, prodavnice… Na svega pet šest minuta vožnje se nalazi Nikiti a u blizini su mu i neke od najlepših plaža poput Trani Ammouda, Lagonisi, Agios Ioannis i slicno.

Nikiti
Nalazi se tačno na mestu odakle možete odlučiti da li ćete na zapadnu ili istočnu stranu ostrva i to je njegova velika prednost. Gradska plaža u Nikitiju je uglavnom peščana, sa širim i užim delovima. Duga je nekoliko kilometara i ima uređene delove ,gde uz piće možete koristiti ležaljke I suncobrane. Nikiti ima uređeno šetalište duž kog se nižu barovi,restorani,picerije,poslastičarnice.U blizini Nikitija su cuvene plaže Agios Ioannis, Lagomandra, Kalogria, Koviou, ali i na istočnoj obali su mu blizu Trani Ammouda, Lagonisi. Ima tri megamarketa.

Neos Marmaras

Neos Marmaras
Neos Marmaras vam pruža sve sadržaje za vrlo kvalitetno letovanje, pregršt restorana, taverni, supermarketa, restorana brze hrane, zabave za decu, butika, suvenirnica, ma svega što vam može biti potrebno. Gradska plaža je peščana sa prirodnim hladom i sa vrlo čistom vodom gotovo tokom čitave sezone. Nikiti je udaljen 10-ak minuta vožnje, a u blizini Neos Marmarasa je čuvena Lagomandra, ali i Kalogrija, Agios Ioannis, Koviou…. Na samo dva minuta vožnje nalazi se i velikiol uksuzno odmaralište Porto Karras, u koje možete da u večernjim satima besplatno uđete, prošetate se ili sednete u neki od njihovih restorana i uživate u malo u intimnijoj i otmenijoj atmosferi.

Toroni
Malo mesto na zapadu Sitonije i idealno za porodice sa decom. Ima sve što je potrebno za pristojno letovanje i iznad svega lepu, peščanu plažu bez gužve. Plaža je duga nekoliko kilometara, nosilac je Plave zastavice, ima i uređenih i neuređenih delova, veoma je duga pa je uvek bez gužve. U neposrednoj blizini Toronija su neke od najlepših plaža na Sitoniji poput Destenike i Tristinike, a relativno blizu su i Kalamitsi i plaže oko Sikije (Klimataria, Kriaritsi). Sarti je od Toronija udaljen oko pola sata vožnje, a Neos Marmaras oko 20-25 minuta.

Kalamitsi
Malo mesto sa jednom od najlepših plaza na Sitoniji. Mesto se sastoji iz jednog reda vila duž plaže i nekoliko restorana u istom nizu. Kalamitsi ima prodavnicu prehrambene robe, jedan kiosk brze hrane, ronilački klub, dva beach bara i to je otprilike sve. U ovo mesto ljudi dolaze iskljucivo zbog predivne plaže, a ako se užele večernje šetnje i gužve do Sartija ima nešto manje od pola sata.

Sarti
Ovo je jedno od najpopularnijih mesta na Sitoniji. Ima mnogo prodavnica, supermarkete, butike, restorane, taverne, brzu hranu, palačinkarnice, poslastičare, velike pekare, šetalište dugo skoro 3km, igralište za decu, zabavne parkove za decu, veliki izbor voća i povrća. Mesto je ravno pa je idealno za šetnju, plaža dugačka i široka, a u blizini Sartija se nalazi pregršt predivnih plaža. Mesto ima i dva kluba – diskoteke za mlade, nekoliko kafića, vrlo lepe bašte kafića i restorana, stvoreno je za kompletno uživanje. Dostupne su mu i plaže na jugu koje su zaista lepe, pa je i kao baza za obilazak odličan izbor. Mana može biti vetar koji često duva i talasi koji se relativno često stvaraju.

Sarti

Vourvourou
Vourvourou je nekadašnje vikend naselje Solunjana, a sada vrlo mirno mesto za sve koji na Sitoniju dolaze isključivo zbod odmora. Obala Vourvourou-a je duga nekoliko kilometara i duž čitave obale raspoređene su lepe vile za izdavanje, sa predivnim dvorištima koja izlaze direktno na pesak i plažu. Ovo je jedino mesto koje nema šetalište niti bilo kakvih dešavanja uvece.Ukoliko želite aktivan odmor, ovo mesto je na dobroj lokaciji za obilaske jer u njegovoj blizini ima možda najlepših plaža na Sitoniji. U mestu postoje 2-3 supermarketa, nekoliko taverni i picerija, giros… Odavde se kreće u obilazak ostrva Diaporos čamcima, što vam preporučujemo da obavezno uradite. U mestu je jedna od najlepših i najposećenijih plaža na Sitoniji, Karidi, ali tu je i predivna Fava, a jako su blizu i Lagonisi, Talgo, Oneiru, Rodia i slično.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here