Zimovanje u Srbiji

Zlatibor

Zlatibor je planina izuzetne lepote, a krasi je prijatna klima, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani bujnim borovima po kojima je ova planina i dobila ime.

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 230 km, a od Užica 25 km. Lekovitost ove planine ogleda se u blagosti klime na visoravni od 1000 m. Preko njega se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje plućnih i srčanih bolesti posebno bolesti štitaste Žlezde i malokrvnosti.

Kopaonik

Kopaonik

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.

Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m da tako je . na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka,a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Jahorina

Jahorina planina je skijaški centar smešten u istočnom delu Republike Srpske, od Beograda udaljen 320 km a od glavnog grada BiH – Sarajeva 28 km. Jahorina spada u visoke planine i pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Jahorina se nalazi na granici mešanja mediteranskih i kontinentalnih vazdušnih strujanja koje uzrokuju blagu klimu koja povoljno utiče na zdravlje čoveka.

Jahorina

Najznačajniji sportski događaj održan na Jahorini 1984. godine su XIV zimske olimpijske igre nakon čega je Jahorina doživela najveći procvat i ponela titulu Olimpijskog centra. Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa preko 20 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza sa 3 šestoseda, 4 ski-lifta i 2 dvoseda, koja svakog sata mogu da prevezu preko 10 000 skijaša. Jahorina se izdvaja po pristupačnim cenama, velikim brojem restorana i kafića, gril kućicama na sunčalištima, a nadasve toplom domaćom atmosferom zbog koje kažemo da je Jahorina planina sa dušom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here