Poluostrvo Atos

Atos je najistočnije poluostrvo Halkidikija. Atos je ime jednog od Giganata koji su u mitološko vreme nastanjivali ovu oblast. Prema mitu, Giganti su ratovali sa olimpskim bogovima i u tom sukobu Posejdon, bog mora, bacio je na njih svoj trozubac i tako se Halkidiki rascepio na tri dela.

Na Atosu su prvi manastiri podignuti u 9. veku. Poluostrvo se naziva i Sveta gora od 11. veka, kada je od vizantijskog cara dobilo poseban status autonomne monaške republike koji je do današnjih dana sačuvan.Najčistije more celog Halkidikija se nalazi upravo na obalama Atosa, što ga čini idealnim za porodični odmor, a boravak na ovim plažama je posebno uživanje i doživljaj.

panorama atosa

Primorski gradići sa svojim čistim morem, tavernama, restoranima, šetalištima, trgovcima, pijacama, ljubaznim domaćinima će učiniti da se osećate prijatno i zadovoljno jer mir kojim zrači “Sveta zemlja” će ostaviti dobar utisak uz želju da mu se ponovo vratite. Stanovnici, koji se uglavnom bave ribolovom i turizmom, gostu će dobrodošlicu poželeti pokretom ruke ka dve hiljade metara visokom vrhu planine Atos. Upravo iz ove luke isplovljavaju brodovi za najveće Pravoslavno svetilište, Agion Oros – Svetu Goru.

Amuljani

Jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, sa površinom od 4,5 km2 . Smešten je na 120 kilometara od Soluna i povezan je sa plazom Tripiti, do kojeg se stiže trajektom za samo desetak minuta. Većina plaža su peščane i možete stići do njih pešice ili lokalnim”taksijem”- prikolica koju vuče magarac. Cena karte u jednom pravcu je 2 evra. Samo mesto Amulani nema gradsku plažu ali sve druge su blizu. Brodom možete obići okolna ostrva Tigani i Pontiki, uživati na njihovim plažama i ručati u nekoj od taverni podignutih na obali. Večeri možete provesti u nekoj od ostrvskih diskoteka ili barova i uživati u muzici. Na ostrvu se nalaze i apoteka, policijska stanica, prodavnice suvenira i ribarske opreme, kao i agencije za iznajmljivanje motorcikala.

Uranopolis

Gradić koji će vas osvojiti već na prvu loptu. Okružen pravoslavnim svetinjama i beskrajnim plavetnilom mora, a opet poštedjen gužve i masovnog turizma, pruziće vam odmor i ispunjenje o kome ste maštali. Već na ulasku u mesto i luku dopašće vam se prizor u kome dominira impozantna kamena kula iz 14.veka, sa drvenim balkonima pri vrhu tornja. Ovaj odlično očuvani vizantijski spomenik danas je pretvoren u muzej hrišćanskih anikviteta.

U samom mestu postoji gradska plaža koja se pruža do luke I još jedan peskoviti zaliv sa bistrim morem. Odavde kreću i brodići do obližnjih nenaseljenih ostrva gde možete uživati u miru skrivenih uvala. Duž šetališta sa zapadne strane sela smešteni su restorani i kafići. U samom mestu postoje uobičajeni sadržaji za ugodan boravak, banka, apoteka,minimarketi,pekare,taverne…

Iz Uranoplisa kreću i autobusi za Solun (120 km), Sitoniju i Kasandru, kao i dnevne ture za obilazak Svete Gore.

Nea Roda

Odmaralište sa prirodnom lukom, na obali zaliva Akanthios. Prethodno ime ovog mesta bilo je “Provlakas” jer je ovo bila lokacije gde je persijski osvajač Kserks naredio da se sagradi kanal. Put od Ag. Oros do Ouranoupolija je tako premešten iznad ovog kanala. Nea Roda je mesto izgrađeno od strane iseljenika koji su ovde došli iz Male Azije 1923.godine, tačnije iz mesta Propondida i Kapadokia.

Nea Roda

Dok šetate mestom bićete prijatno iznenađeni, jer se gotovo na svakom uglu nalaze arheološke iskopine. Nea Roda je poznata i po bujnoj vegetaciji koja se pruža sve do mora, ali i živopisnim kućicama meštana i ribarskim brodićima. U Nea Rodi postoji lekarska ordinacija, apoteka, benzinske pumpe, doste različitih vrsta prodavnica, mesta gde možete kupiti suvenire, kafići i taverne, gde posetioci mogu probati svežu ribu i morske plodove koji su na meniju direktno stigli sa lokalnih ribarskih brodića.

Jerisos

Nalazi u severnom delu Halkidikija na poluostrvu Atos. Os Soluna je udaljen 118 km, a od Poligirosa 80 km. Jerisos je sa 3000 stanovnika jedno od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantus. Istovremeno je i vrlo važna luka.

Poznato je po ribarstvu, i vrlo ukusnoj ribi.Prelepe peščane plaže od kojih jedna ima plavu zastavicu privlače turiste iz svih krajeva. Glavna plaža se prostire kilometrima uz obalu. Noćni provod je miran i prijatan. Ima puno kulturnih manifestacije koje imaju za cilj da prikažu tradiciju. Takvi su festivali u crkvi Agios Pavlos 29. juna i u crkvi Proroka Ilije 20. juna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here